ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΣΤΑΝΙΑΤΕΣ (ΣΤΑΝΟΣ) ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.. (ΑΡΘΡΟ : Nikos Simos)


ΑΡΘΡΟ : Nikos Simos
ΣΤΑΝΙΑΤΕΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821



1821-1838


ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Γ.
ΚΟΣΜΑΣ Χ.
ΜΠΑΟΛΑΣ ΑΝΑΓ.
ΜΠΑΡΛΑΣ Β.
ΜΠΑΡΤΖΙΩΚΑΣ
ΣΙΜΟΣ ΔΗΜ.
ΣΙΟΥΝΑΣ ΚΩΝ.


ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΑΝΙΑΤΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΛΕΠΕΝΙΩΤΗ ΩΣ ΒΑΛΤΙΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821.

ΤΟ 2004 Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΕΛΩΝΑΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΄΄ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ – ΒΑΛΤΙΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΄21 (ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΄΄ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ΄΄) ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΒΑΛΤΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΒΡΗΚΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ.

ΖΑΡΚΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – 1838
Από τη Στάνου . Πολέμησε στις μάχες Μακρυνόρους ,Λαγκάδας ,Πέτα , Πλάκας και στις πολιορκίες του Μεσολογγίου , κατέχοντας βαθμό αξιωματικού.Σκοτώθηκε το 1838 , μαχόμενος ως επιτετραμένος της κυβερνήσεως εναντίον ληστοσυμμοριτών.

ΖΗΝΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ
Από τη Στανου .Έλαβε μέρος στον αγώνα ως επικεφαλής Σώματος .Ιδιαίτερα στις μάχες Πέτρας , Καλιδρόμης , Αετού , καθώς και στις πολιορκίες του Μεσολογγίου όπου και σκοτώθηκε.

ΜΠΑΡΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – 1836 ΧΙΛΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΄21
Από τη Στάνου .Χιλίαρχος .Πολέμησε σε όλες τις μάχες της δυτικής Ελλάδας , ακολουθώντας μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη του οπλαρχηγούς Ίσκο και Ράγκο .Στην έσχατη πολιορκία του Μεσολογγίου διακρίθηκε για το σθένος και την τόλμη του και έπεσε προς χάριν της πατρίδας.

ΜΠΑΡΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ- ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΄21
Από τη Στανου. Μυημένος από τους πρώτους στη Φιλική Εταιρεία , ακολούθησε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στην κήρυξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες .Εν συνεχεία κατέβηκε και πάλι στην Ελλάδα και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες .Κατά την πολιορκία του Αιτωλικού από τους Τουρκοαιγύπτιους είχε διοριστεί από την προσωρινή κυβέρνηση μέλος των διοικούντων την πόλη .Μετά την εκπόρθηση του Αιτωλικού πέτυχε με δική του μεσιτεία τη διάσωση του ντόπιου πληθυσμού στην Άρτα .Κατόπιν ακολούθησε τον Γ. Καραισκάκη σε πολλές μάχες. Χρημάτισε τέλος βουλευτής και πληρεξούσιος εργαζόμενος πάντα για το καλό του τόπου.

ΜΠΑΡΛΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ 1795 - ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ
Από την Στανου. Ιερομόναχος , ηγούμενος της Ι.Μ Βαρετάδας .Έλαβε ενεργό μέρος στην επανάσταση. Το 1836 πρωτοστάτησε στον Βάλτο συμμετέχοντας στο Κίνημα εναντίον των Βαυαρών .Για τον λόγο αυτό εξορίστηκε στο μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου . Μετά το τέλος της εξορίας του τοποθετήθηκε με άδεια της επισκοπής επίτροπος στον Καρβασαρά.

ΜΠΑΡΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΤΖΗΣ – ΧΙΛΙΑΡΧΟΣ 1821
Από τη Στάνο. Στις 27 Μαρτίου 1822 συγκεντρώθηκαν στο μοναστήρι της Βαρετάδος οι κεφαλές του κάτω ζυγού του Βάλτου· ο Αμπρακιώτης Γιάννος Γεροθανάσης, ο Κεχρινιώτης Κωνσταντής Καραγιάννης, ο Στανιάτης Κώτζης Μπαρλάς και ο Λεπενιώτης Νικόλαος Ψιλός. Εκεί είχε ορισθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους του πάνω ζυγού του Βάλτου οι οποίοι όμως δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Από μια φράση του σχετικού με τη συνάντηση αυτή εγγράφου, «δεν θέλουν να κλίνουν τα επάνω χωριά και βλέποντας και τα κάτω ζαβώνουν» συμπεραίνεται, ότι υπήρχε διαφωνία μεταξύ του πάνω και κάτω Βάλτου για ενιαία πολεμική συγκρότηση. Είχε ήδη ξεσπάσει για καλά η διαμάχη Καραϊσκάκη και Ράγκου για το αρματολίκι των Αγράφων και αυτό είχε σαν συνέπεια να χωρίσει τους Βαλτινούς σε παρατάξεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΣΤΑΣ - ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
Από την Στάνου. Διακεκριμένος μαχητής της εθνεγερσίας του 1821. Έχοντας υπό τις οδηγίες του άνω των 30 ανδρών ακολούθησε καθ΄ όλο το διάστημα του αγώνα τους οπλαρχηγούς Ίσκο , Ράγκο , Καραισκάκη , Γώγο , Μπακόλα , Χτζηπέτρο ,Καραγιάννη και Γρίβα . Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες καθώς και στις πολιορκίες του Μεσολογγίου.

ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ -1829 ΧΙΛΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΄21
Από τη Στάνου. Πολέμησε στις μάχες Άρτας, Μακρυνόρους, Πλάκας υπό τον Ανδρέα Ίσκο και στις δύο πολιορκίες του Μεσολογγίου υπό τον Δ. Γεροθανάση. Στις μάχες Κλείσοβας και Βασιλαδίου τραυματίστηκε τρις. Μετά την Έξοδο εντάχθηκε στο στράτευμα τού Καραϊσκάκη, πολεμώντας στην Αράχοβα και το Φάληρο. Μετά το θάνατο του στρατάρχη πολέμησε με τον οπλαρχηγό Ιωάννη Στράτο στη Βόνιτσα και τιμήθηκε με τον βαθμό εκατόνταρχου.

Καυσοκαλυβίτης Ραφαήλ
Γεννήθηκε το 1723 στη Στάνου και προερχόταν από την οικογένεια Φακιώλα. Σπούδασε στις σχολές Κατούνας και Γούβας και κατόπιν πήγε στο Άγιο Όρος και μόνασε στη σκήτη Καυσοκαλυβίτου. Γύρισε αργότερα και έγινε ηγούμενος της Μονής. Τον κρέμασαν οι Τούρκοι, γιατί βοηθούσε τους κλέφτες και τους κυνηγημένους Έλληνες, κρύβοντάς τους σ’ ένα πουρνάρι έξω από τη Μονή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : D.T.B

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...