ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Χαλκούνια : Το Έθιμο του Αγρινίου που αναμένει ολόκληρη η περιοχή-Η κατασκευή τους...! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

IMG_20160424_122602
Κάθε χρόνο, την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, το Αγρίνιο ξαναζεί το έθιμο και συνάμα τον θρύλο του παρελθόντος που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μέρος του πολιτισμού, της ιστορίας και της τοπικής κουλτούρας, σπάζοντας παράλληλα το στενό τοπικό πολιτιστικό κομμάτι και στρέφοντας το ενδιαφέρων ολόκληρης της Ελλάδας στην αναβίωσή του! 
Το έθιμο αυτό δεν είναι άλλο από τα χαλκούνια, για τα οποία επισκέπτονται την πόλη μας πολίτες από ολόκληρη την περιοχή και τους όμορους νομούς.
Ο εθελοντισμός, η αγάπη και το πάθος για το έθιμο αυτό οδήγησε την οικογένεια Γιωτόπουλου να διατηρεί το έθιμο ζωντανό και παράλληλα να διδάσκει τις νέες γενιές, οι οποίες θα το διατηρήσουν και θα το αναπτύξουν στο μέλλον περισσότερο. Φέτος, σύμφωνα με όσους συμμετέχουν στην διαδικασία κατασκευής χαλκουνιών και κρατάνε τα σκήπτρα της παράδοσης, θα συμμετάσχουν στην ρίψη χαλκουνιών 25 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας.
Το έθιμο ξεκίνησε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Αγρινίου ήθελαν να περιφέρουν τον επιτάφιο του σημερινού Παλαιού Αγίου Χριστοφόρου στην κεντρική πλατεία της πόλης και τούμπαλιν, προστατεύοντας τον παράλληλα από τους Τούρκους και τους υπόλοιπους αλλόθρησκους της περιοχής, οι οποίοι τα φοβόντουσαν. Στα μεταγενέστερα χρόνια, η αποδοχή και η αγάπη των Αγρινιωτών για το έθιμο, τους έκανε κάθε Μεγάλη Παρασκευή να δημιουργούν και να ζούνε έναν «χαλκουνοπόλεμο», ο οποίος είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που γίνονταν μεταξύ γειτονιών – ενοριών από τουλάχιστον δέκα οικογένειες.
Πλέον, για την διατήρηση του εθίμου οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα χαλκούνια αναγκάζονται να βάζουν τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους! Φέτος, για την κατασκευή 300 χαλκουνιών ξόδεψαν περίπου 5.500 ευρώ, ενώ ακόμη και τα νεαρά άτομα που ασχολούνται αναγκάζονται να βάζουν χρήματα και από το χαρτζιλίκι τους!

























ΠΗΓΗ : Κων/νος Χονδρός - http://sinidisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...