ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ...Τα Χωριά της Περιοχής μας...Αυλάκι Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας...!



Τελευταίο χωρίο τηs επαρχίας Βάλτου. Σταυροδρόμι των νομών Αιτωλοακαρνανίαs, Ευρυτανίαs, Καρδίτσαs και Άρταs. 

Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, είναι μικρο χωριό με 82 σήμερα κάτοικους που διαμένουν μόνιμα στο χωριό και άλλεs 100 περίπου οικογένειες που παλιά έμεναν στο χωριό, ενώ σήμερα διαμένουν σε άλλες πόλεις και χωριά τηs Ελλάδος ή και στο Εξωτερικό.


Ο ποταμός Αχελώοs χωρίζει το χωριό από τουs νομούs Καρδίτσαs και Ευρυτανίαs. Έχει μήκος 220 χλμ. και στα αρχαία χρόνια θεωρούνταν ωs ο βασιλιάs των ποταμών.


Οι Αυλακιώτεs από το 1911 και μετά συγκοινωνούν με τουs Ευρυτάνες και Καρδιτσιώτεs με την γέφυρα που χτίστηκε τότε από 60 Ηπειρώτες μαστόρους και 60 ντόπιουs βοηθούs. Μέχρι τότε περνούσαν απέναντι με την Περαταριά που υπήρχε στη θέση Πεστροφωλιέs.


Aπο το 1965 το Αυλάκι με τα Βρουβιανά αποτελούν ξεχωριστή κοινότητα.Το 1998 με το σχέδιο Καποδίστρια εντάχθηκαν στον Δήμο Ινάχου.



ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ - ΣΧΟΛΕΙΟ
Στο Αυλάκι υπάρχουν δυο πολύ παλιέs εκκλησίες ,του Αη-Γιώργη και του Αη-Νικόλα και μια νεότερη του Αγίου Κωνσταντίνου. 


Η εκκλησία του Αη-Γιώργη βρίσκεται στη θέση Ζάβατο,εκεί που ήταν η παλιά Βερβίτσα. Είναι αφιέρωμα κάποιου Κοντοχρήστου Θόδωρου. Αυτοs ξεκίνησε από το Αυλάκι-που τότε ονομαζόταν Βερβίτσα-με πραμάτεια να πάει για να τα πουλήσει. Όμωs η πραμάτεια αυτή(γίδια,πρόβατα,άλογα και βόδια),έφυγε από τη θέση Τρύπιο Λιθάρι και έφτασε στο Κομμένο Αρταs.Ο Κοντοχρήστοs ψάχνονταs κοιμήθηκε για λίγο στο Ζάβατο και τότε είδε σε όνειρο τον Αη-Γιώργη να τον οδηγεί στο Κομμένο και να του ζητάει να χτίσει εκκλησία.Πράγματι με την βοήθεια όλων των χωριανών χτίστηκε η εκκλησία.


Η εκκλησία του Αη-Νικόλα βρίσκεται στη μια άκρη του χωριού και εκεί υπάρχει και το Νεκροταφείο.Κανείs δεν ξέρει πότε ακριβωs χτίστηκε αυτή η εκκλησλια,πάντωs λένε οτι είναι περίπου 400 χρόνων.


Ο Άγιοs Kωνσταντίνος είναι ο πολιούχος του χωριού και η εκκλησία χτίστηκε το 1905 στο κέντρο του χωριού. 


Υπήρχαν στο χωριό και δυο λιθόκτιστα εκκλησάκια. Το ένα ήταν του Αη-Μηνά κοντά στη θέση Εκκλησούλα.Σε αυτή τη θέση πριν το 1900 ήταν μια μικρή εκκλησία και στην αυλή τηs έθαβαν τα παιδάκια που πέθαιναν αβάπτιστα. 


Στη θέση Βελαωρούλα κοντά στον Αχελώο υπήρχε το ξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου σαν απομεινάρι τηs εκκλησίαs που υπηρχε εκεί παλιά.


Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στο χωριό,είναι το Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε στη διετία 1958-1960.Μέχρι τότε τα μαθήματα γινόταν σε διάφορα σπίτια. Εδώ και μερικά χρόνια δυστυχώs παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών-παιδιών.






















ΠΗΓΗ :http://ellinika-xwria.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...