ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Πως ήταν και πού ήταν η προτομή του Γ. Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα, πριν βρεθεί σε μπάζα...!Τα νέα για το μνημείο του απελευθερωτή της Βόνιτσας το 1829...!



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : ΞΗΤΟΜΕΡΟ NEWS
Φωτό από το Αρχείο του Ν. Μήτση...!


Μνήμες – Μια φωτογραφία μια εποχή!!!
Η Φωτο τραβήχτηκε περίπου το 1980, πριν 36 χρόνια….

Το ανασκάλεμα των προσωπικών αρχείων του ιστορικού ερευνητή Νίκου Θ. Μήτση, έφερε στο φως μια φωτογραφία, ένα μοναδικό ντοκουμέντο στο οποίο αποτυπώνεται η επιβλητική προτομή του πρωτοκαπετάνιου του Ξηρομέρου, Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη, του Αητού της Ακαρνανίας, του δοξασμένου ήρωα του 1821, που ήταν τοποθετημένη στην παραλία της Βόνιτσας.
Εντυπωσιάζει η φωτογραφία που δείχνει την προτομή του Βαρνακιώτη, η οποία είχε τοποθετηθεί στη παραλία της Βόνιτσας το 1982, πάνω σε μια μίαγρανιτένια πέτρα με ένθετη την ανάγλυφη μορφή του ήρωα του 21 από την Ομοσπονδία Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας, η οποία όμως δυστυχώς έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές και πρόσφατα βρέθηκε πεταμένη στα… μπάζα!!
Την έκταση της καταστροφής αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν το πριν και το μετά της προτομής του Βαρνακιώτη:



Η σύγκριση των εικόνων δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, με τη επιβλητική προτομή του Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη, να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές…


Σημειώνει στο σημείωμα που μας έστειλε ο ιστορικός συγγραφέας Νίκος Θ. Μήτσης: «Όταν δημοσιεύτηκε το θέμα που αφορούσε το «γλυπτό» με τον Βαρνακιώτη, προσπάθησα να βρω την φωτογραφία που είχα απ΄ το ηρώο αυτό που ήταν στημένο στην παραλία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.......
Αυτές τις μέρες ξεσκαρτάροντας το αρχείο μου, την βρήκα την φωτογραφία που είναι του 1980 και όπως βλέπεις η παραλία έχει «τριτοκοσμική» σε σχέση με σήμερα εικόνα.
Η τοποθεσία που εγώ θυμάμαι την σκαλισμένη αυτή πέτρα με την φανταστικήχαραγμένη εικόνα του ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ ήταν στην παραλία τουλάχιστον ως το1995-1998 που το έβλεπα, ιδίοις όμμασι - όταν, ως Νομαρχιακός Σύμβουλος επισκεπτόμουν συχνά πυκνά τη Βόνιτσα, ενώ τώρα ομολογώ έχω να πάω απ΄ την παρουσίαση του βιβλίου μου το καλοκαίρι του 2009.
Πλέον, οι ελπίδες όλων για να «λάμψει» ξανά η προτομή του Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα, στρέφονται στη δημοτική αρχή η οποία ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα κάνει πάντα ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την ιστορική μνήμη».
Κλείνοντας να πούμε ότι κατανοώντας πως ο Δήμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσεως που βιώνει η πατρίδα μας, θεωρούμε όμως πως επιβάλλεται να ανακαινισθεί και να τοποθετηθεί ξανά ως ελάχιστο δείγμα τιμής στον Αρχιστράτηγο της Δυτικής Στερεάς, στο δοξασμένο ήρωα του 1821, Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη.

Η Προτομή αποτελούσε δωρεά από την Ομοσπονδία Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας

Η επιβλητική προτομή του ήρωα του 1821 Γ. Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα, ΠΡΙΝ βρεθεί πεταμένη στα μπάζα! (Από το Αρχείο του Ν. Μήτση)

ΣΧΟΛΙΟ του κ.Νώντα Νικάκη 
απευθυνόμενος στον κ.Νίκο Μήτση 
που εστάλη στο ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS :

ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΙΚΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ
ΠΟΛΥ ΧΑΡΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΟΤΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ.
ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΥΝΗΜΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝΑ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
ΚΑΙ Η ΤΟΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΩΣΟΡΙΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ ΟΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΣΘΗΚΕ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΙΝ 1-2 ΜΗΝΕΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΒΡΑΧΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ
ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΕΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ
ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΑ
ΜΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ
ΒΟΝΙΤΣΑ


ΣΧΟΛΙΟ του κ.Νίκου Μήτση 
απευθυνόμενος σε κάποιο ανώνυμο σχόλιο 
αλλά και στον κ.Νώντα Νικάκη 
που σετάλη στο ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS :

Συμφωνώ απόλυτα αγαπητέ 3.32μ.μ με τ΄ αναφερόμενά σας. "Καπάκια" και τζιριτζάτζελα έκαναν πάρα πολλοί Οπλαρχηγοί του ΄21 και άλλοι μεταγενέστερα αλλά και κατά την διάρκεια της επανάστασης και που κάποιο εξ αυτών έπραξαν βιαιότητες , ωμότητες και ειδεχθή εγκλήματα [ π.χ η άλωση της Τριπόλεως στις 23 Σεπτ. 1821 απ΄ τον Κολοκοτρώνη , η πυρπόληση του στόλου στις 1 Αυγ. 1831 στον Πόρο από τον Μιαούλη , η δολοφονία του Ανδρούτσου στις 5 Ιουνίου 1825 από το πρωτοπαλίκαρό του τον Γιάννη τον Γκούρα κ.λπ ] τα οποία δυστυχώς δεν μας τα δίδαξαν και οι περισσότεροι τα μάθαμε σχεδόν αφού πενηνταρίσαμε και βάλε..
Τα χρόνια εκείνα χαρακτηρίζονται και από μια θλιβερή διαμάχη για το ποιος θα λεηλατήσει , ποιος θα αρπάξει περισσότερα , ποιος θα εγκαθιδρύσει το δικό του βιλαέτι - καπετανάτο ...Στιγματίστηκε ο αγώνας του ΄21 και με δυο σπαρακτικούς εμφυλίους πολέμους που οι περί πολλού αγωνιστές του ΄21 π.χ Καραϊσκάκης, Μακρυγιάννης , Τζαβέλλας και πάρα πολλοί μα πάρα πολλοί Ρουμελιώτες οπλαρχηγοί έβαψαν με το σπαθί τους με αδελφικό αίμα . Το τι ζητούσαν οι Ρουμελιώτες στην Πελοπόννησο ένας θεός ξέρει... Ζητούσαν απ΄ τους ξωμάχους του Μοριά αυγό στη σούβλα και το πλιατσικολόγι πήγαινε γόνα... Οι συνομωσίες , οι αλληλοϋποβλέπεις , τα ανοσιουργήματα δυστυχώς , τότε , δεν είχαν τελειωμό.
Επί του πρακτέου τώρα . Ως Ξηρομερίτες και Ακαρνάνες δεν έχουμε κάνει τίποτα όχι μόνον για τον Βαρνακιώτη που ήταν σημαντικότατη μορφή και , απελευθέρωσε τη Βόνιτσα ( 15 Μαρτίου 1829) , την Αιτωλοακαρνανία και παρέλαβε αναίμακτα το Μεσολόγγι στις 3 Μαΐου 1829 , αλλά για κανέναν μεγάλο και σημαντικό οπλαρχηγό από τον τόπο μας δεν έχουμε κάνει τίποτα όπως π.χ Γριβογιώργος Ανδρέας ( Κωνωπίνα )στρατηγός που σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι, Κωνσταντής Βέρρης ( Μύτικας) στρατηγός που επέζησε του αγώνα φτάνοντας στον βαθμό του υποστράτηγου, Στάθης Κατσικογιάννης ( Ζαβέρδα)στρατηγός, Αποστολάκης Κουσουρής ( Βάρνακας) στρατηγός που του έκοψε το κεφάλι ο Γεώργιος Τσόγκας και το έστειλε πεσκέσι στον πασά της Πρέβεζας Μπεκήρ Τζογαδόρο, Γεώργιος Τσόγκας (Βόνιτσα) στρατηγός, Δήμο Τσέλιος ( Ζάβιτσα) στρατηγός που εξορίστηκε 7 χρόνια στη Λευκάδα απ΄ τον Όθωνα επειδή πρωταγωνίστησε το 1836 στην εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών κατά της Βαυαροκρατίας , Γαλάνης Μεγαπάνος ( Μαχαλάς) στρατηγός , Νικόλαος Τσέλιος ( Αστακός ) αντιστράτηγος και 3 φορές δήμαρχος Αστακού αλλά και 3 φορές αιρετός βουλευτής ( 1851-1859), Φιόρος Μαυρομμάτης (Κατούνα) στρατηγός που σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι το 1826, Κώστας Γεροθανάσης (Πρόδρομος) Χιλίαρχος που σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι (1826),Γιαννάκης Σουλτάνης (Μοναστηράκι) στρατηγός που σκοτώθηκε το 1826 στη Δόμβραινα , Κωνσταντής Βαλιανάκης (Αετός)χιλίαρχος στα 1821 αλλά και 10 χρόνια δήμαρχο Εχίνου ( Κατούνας) κ.λπ κ.λπ κ.λπ .
Τίποτα δεν έχουμε κάνει γιαυτούς που προαναφέρονται αλλά και για άλλους ήρωες του 1821 απ΄ την Ακαρνανία γενικότερα . Ενώ δίπλα μας οι φίλοι μας οι Βαλτινοί τους ήρωες τους π.χ Γιαννάκη Στράτο, Ανδρέα Ισκο ,Ανδρέα Καραίσκο , Γιαννάκη Ράγκο κ.λπ τους έχουν τιμήσει δεόντως αναφέροντάς τους με οδούς και πλατείες .
Εμείς οι Ξηρομερίτες μόνον τον Θεόδωρο Γρίβα έχουμε τιμήσει και κανέναν άλλον. Γιατί άραγες ; Μήπως ήρθε η ώρα οι φορείς του τόπου υπό την αιγίδα και την αρωγή των δημοτικών αρχών να βάλουν τα πράγματα στην ιστορική θέση που τους αρμόζει ;
Συν Αθηνά και χείρα κίνει έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Ιδού η Ρόδος λοιπόν ιδού και το πήδημα.
Νίκος Θεοδ. Μήτσης.


ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑ ΝΕΑ : 

Ελπίζουμε ότι η δέσμευση του Δημάρχου κ.Γιώργου Αποστολάκη όπως την εξήγησε ο κ.Νικάκης θα γίνει πράξη.
Βέβαια προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμπαραταχτούν οι πάντες και σύσσωμα...!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...