ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Αφιέρωμα στα χωριά : Νεοχώρι Μεσολογγίου Αιτωλοακαρνανίας...!Το Νεοχώρι είναι κωμόπολη του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με το ΠρόγραμμαΚαλλικράτης, και τη νέα διοικητική διαίρεση της Ελλάδος, το Νεοχώρι υπάγεται στον Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στο παρελθόν αποτελούσε την έδρα του Δήμου Οινιάδων. Ο πληθυσμός του είναι 3.936 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2011. 


Το δημοτικό διαμέρισμα του Νεοχωρίου περιλαμβάνει τον οικισμό Μαγούλα και τον οικισμό Μάρμαρα με πληθυσμό 350 και 132 κατοίκους αντίστοιχα. Είναι το έβδομο μεγαλύτερο Δημοτικό διαμέρισμα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.Η κωμόπολη του Νεοχωρίου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Αχελώου βορειοδυτικά του Μεσολογγίου σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων. 
Το μισό περίπου μέρος του Νεοχωρίου είναι 3-4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.


Ο Λούρος, με μήκος 16 - 17 χιλιομέτρων, αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες παραλίες του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Νεοχωρίου. 
Είναι η μεγαλύτερη παραλία στην Ελλάδα.Η αμμώδης παραλία προστατεύεται από το 1974 από τη ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR, γεγονός που πιστοποιεί τη μοναδικότητα και την αδιαμφισβήτητη αξία του τόπου ως βιότοπου και χώρου οικολογικά ομοιότυπου με τον υγροβιότοπο του Μεσολογγίου. 


Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει δάφνες, κέδρους, κρίνα της άμμου και αρμυρίκια. Είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα με αμμοθίνες. Η επίσης πλούσια πανίδα του βιότοπου περιλαμβάνει πλήθος πουλιών, όπως πελεκάνων, πελαργών, αγριόχηνων, καρδερίνων, κοτσυφιών, αηδονιών. Επίσης περιλαμβάνει άγρια άλογα που ζουν στον υγρότοπο της ευρύτερης περιοχής του Λούρου.
Ο Αχελώος είναι διασχίζει το Νεοχώρι στην βορειοδυτική πλευρά του και στην ουσία το χωρίζει από τη γειτονική Κατοχή. Παλαιότερα τα δύο χωριά επικοινωνούσαν με την περαταριά, ένα είδος μικρής βάρκας. Το χειμώνα τα ορμητικά νερά του Αχελώου έκαναν δύσκολη την επικοινωνία. Το 1958 θα κατασκευασθεί μια γέφυρα 200 περίπου μέτρων που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωριών.
Σύμφωνα με στοιχεία το Νεοχώρι τη δεκαετία το '80 και του '90 αποτελούσε ένα από τα πιο πλούσια μέρη σε ολόκληρη την Ελλάδα.Στο Νεοχώρι λειτουργούν οι εξής υπηρεσίες:
Ταχυδρομείο
Κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ)
Εθνική Τράπεζα
Τράπεζα Πειραιώς
Αγροτικό Ιατρείο
Φαρμακεία (3)
Υποθηκοφυλακείο
Ειρηνοδικείο
ΤΟΕΒ
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Μεσολογγίου-ΝεοχωρίουΕκκλησίες
Ναός Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Πολιούχος)
Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Ναός Αγίου Συμεών (Μαγούλα)Εξωκκλήσια
Αγία Παρασκευή
Άγιος Νικόλαος
Μονή Ταξιαρχών
Άγιος Αιμιλιανός


Γειτονιές
Λάμπιο
Ρέμα
Αρβανιτιά
Βουρός
Μπαρλαίικα
Βλαχογειτονιά
Πλάτανος
Λεύκα

Πανηγύρι Αγίας Παρασκευή
Είναι Εθνικο-θρησκευτική γιορτή η οποία γίνεται κάθε χρόνο το διήμερο 26-27 Ιουλίου και γιορτάζεται η χάρη της Αγίας Παρασκευής. Στο πανηγύρι συμμετέχουν από το 1900, παρέες αρματωμένων καθώς και καβαλαραίων. Την πρώτη μέρα οι εορτασμοί λαμβάνουν χώρα στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Το ξωκκλήσι βρίσκεται ανατολικά του βουνού του Σκοπά στη θέση "Πόρτες" και σε μια απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Νεοχώρι. Τη δεύτερη μέρα οι παρέες των αρματωμένων μεταφέρονται στις κεντρικές πλατείες του χωριού και μαζί με τους κατοίκους γλεντούν μέχρι πρωίας. Ως πρώτοι αρματωμένοι αναφέρονται οι Σπύρος Τίγκας, Απόστολος Αλέτράς και Νικόλαος Καρατζογιάννης. Η μουσική κατά την διάρκεια των εορτασμών παίζεται από ρόμ και είναι παραδοσιακή με κύρια όργανα το νταούλι και το ζουρνά.

ΠΗΓΗ : http://ellinika-xwria.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...