ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ : “Όχι στην δημιουργία hot spot στην καρδιά της τουριστικής περιοχής του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας” ...Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στην Πάλαιρο...!


Επείγον Δελτίο τύπου από τον Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας κ.Γ.Αποστολάκη και έκτακτο δημοτικό συμβούλιο 
στην Πάλαιρο σήμερα 11/6/2016 και ώρα 19:30 
στην αίθουσα συνεδριάσεων «Σπύρος Αχείμαστος» .
Για το θέμα αυτό όπου έχουν καλεστεί επιχειρηματίες και φορείς της Παλαίρου.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βόνιτσα 10-6-2015


ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ 

ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Όχι στην δημιουργία hot spot στην καρδιά της τουριστικής περιοχής του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας” 

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων (hotspot) σε Ξενοδοχείο (Garden Village hotel πρώην Πάλαιρος Club) στη θέση Ποταμάκι της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου του Δήμου μας.

Τα αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς προς τους δοκιμαζόμενους μετανάστες και το δράμα που βιώνουν το ζούμε και βοηθάμε καθημερινά και σαν Ελλάδα και σαν Δήμος αλλά θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση με τον Δήμο, την Περιφέρεια όπως και τους πολίτες του Δήμου μας, και ειδικότερα του πρώην Δήμου Παλαίρου, γιατί τέτοιες αποφάσεις επηρεάζουν απόλυτα την καθημερινότητα και το μέλλον των ίδιων, των παιδιών μας και μιας περιοχής, ανθρώπων και επιχειρήσεων που στηρίζουν πια την επιβίωσή τους στους καλοκαιρινούς μήνες και στην τουριστική δραστηριότητα.

Η αντίδραση του Δήμου μας ήταν άμεση προς κάθε κατεύθυνση, συγκεκριμένα με έγγραφη επιστολή του εκφράζει την αντίθεση του στην δημιουργία hotspot στην Δημοτική Ενότητα Παλαίρου και εξηγεί τους λόγους που σας συνοψίζουμε: καταρχήν δεν ξέρουμε αν η τράπεζα έχει παραχωρήσει προς ενοικίαση σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο έκανε προσφορά στο υπουργείο για φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Στο εν λόγω ξενοδοχείο που βρίσκεται στην καρδιά του τουρισμού της ενότητας Παλαίρου δεν υπάρχει ύδρευση λόγω οφειλών και διακοπής αυτού, επίσης δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα αφού από πληροφορίες έχει διακοπεί από το 2008, επίσης δεν υπάρχει αποχέτευση και είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια.

Η ευρύτερη περιοχή Παλαίρου -Πογωνιάς αποτελεί την ναυαρχίδα του τουρισμού για τους Έλληνες και δυτικοευρωπαίους τουρίστες στην Αιτωλ/νία και όχι μόνο.

Στον πρώην Δήμο Παλαίρου, το καμάρι του Ιονίου που βρίσκεται απέναντι από τον Καστό και το Νυδρί Λευκάδας, ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες για την ανάπτυξη της περιοχής μας γι΄ αυτό έχει ρίξει το βάρος του στην τουριστική αυτή περιοχή και έρχεται τώρα αυτή η είδηση.

Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας κάνει ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί αυτό το τραγικό λάθος για την περιοχή μας, μια περιοχή που έρχεται πρώτη στην Αιτωλ/νία σε κλίνες και βρίσκεται το συγκεκριμένο σημείο σε μια ακτίνα 3xμ παραλίας και δίπλα σε τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες NIELSON (από τις πρώτες στον κόσμο), THOMAS KOOK (από τις πρώτες στην Ευρώπη) και στην μοναδική ιδιωτική Μαρίνα από τις πρώτες στην Ελλάδα. Ο πρώην Δήμος Παλαίρου απορροφά το σύνολο των αφίξεων του Αεροδρομίου Ακτίου που ανήκει στο Δήμο μας.

Το συγκεκριμένο σημείο υπόδειξης φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων βρίσκεται ανάμεσα σε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρκετά ξενοδοχεία και οικογενειακές επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής που ξεκινούν από το Kosta Maria της Παλαίρου και φτάνουν έως το Βαθυαβάλι στην καλύτερη πλαζ νομού μας.

Η αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας είναι δικαιολογημένη γι’ αυτό ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Αποστόλη Κατσιφάρα και την Αντιπεριφερειάρχη κα Χριστίνα Σταρακά είναι σε κοινή προσπάθεια προς την ίδια κατεύθυνση και εκφράζουν την διαφωνία τους σχετικά με αυτήν την προοπτική, μιας και η περιοχή είναι αμιγώς τουριστική. Πρόκειται για την περιοχή με την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην Αιτωλοακαρνανία το καλοκαίρι και θεωρείται βέβαιο πως θα προσκρούσει στις σφοδρές αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και επαγγελματιών αυτό γνωστοποιήθηκε και στους αρμόδιους υπουργούς.

Επίσης ο Δήμος ως προς την καταλληλότητα του συγκεκριμένου Συγκροτήματος απέστειλε το παρακάτω έγγραφο στους αρμόδιους Υπουργούς και Υπηρεσίες που αναγράφονται.

Το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε σε όλους τους Βουλευτές του Νομού μας, το Επιμελητήριο Αιτ/νίας και έγινε ενημέρωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας διότι όπως όλοι ξέρουμε είναι ελλιπής η φύλαξη της περιοχής.

Επίσης έστειλε επιστολή στην Τράπεζα για να γνωστοποιήσει ποιος είναι ο φορέας ενοικίασης του ξενοδοχείου αν είναι φυσικό η νομικό πρόσωπο γιατί τα χρέη του εν λόγω συγκροτήματος είναι υπέρογκα, ανέρχονται πάνω από 250.000,00 ευρώ, καθώς και στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ που ανήκει στα Ιωάννινα.

Για τις παραπάνω ενέργειες και του εγγράφου ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας έχει ενημερώσει τους αρχηγούς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Και τέλος συγκαλείται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στην Πάλαιρο αύριο 11/6/2016 και ώρα 19:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων «Σπύρος Αχείμαστος» για το θέμα αυτό όπου έχουν καλεστεί επιχειρηματίες και φορείς της Παλαίρου.

Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε και να συνδράμουμε για την λύση του προβλήματος που προέκυψε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο με τους Δημότες.

Το γραφείο τύπου 


...............................................................................

Δείτε το έγγραφο που έστειλε ο Δήμος 



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                      Βόνιτσα  10-6-2015
ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                  Αρ. πρωτ.:  6706
Ταχ. Δ/νση:      Βόνιτσα Αιτ/νιας             
Ταχ. Κώδικας:   30002 Βόνιτσα      
Πληροφορίες: Γραφείο Δημάρχου 
Γεώργιος –Θεόδωρος Αποστολάκης
Τηλ.:                    26433-60109  -101-102
FAX:                    26430-22556        
Ε-mail: dhmos.aktiouvonitsas@1258.syzefxis.gov.gr        
ap6976970430@gmail.com                      
Προς:
1.        Αναπληρωτής  Υπουργός Εθνικής Άμυνας 
κ. Δημήτρης Βίτσας
Τηλ: 2106598100
Fax:2106598164

2.        Aν. υπουργός Μετανάστευσης

Υπ’ όψιν κ. Μουζάλα Ι.

Fax:2131364418
3.        Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας
Υπ’ όψιν Κλαδάρχη
Ταξίαρχου  κ. Αρνέλου
Fax: 26410258393

4.        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Αντιπεριφεριάρχης Αιτωλοακαρνανίας
Υπ’ όψιν κ. Υφαντή Ν.
fax: 2613613529


5.     ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ,
Υπ’ όψιν κ. Φατούρου
 2631361607
Κύπρου 1, Διοικητήριο, Μεσολόγγι, 30200


6.        ΤΑΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ - ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

Fax: 2610390020
2610589103


7.        ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΟΤ Πάτρας
Υπ’ όψιν κ. Ελευθερίου
Fax:2610620125









ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ



Θέμα: «Δημιουργία hotspot σε Ξενοδοχείο στη θέση Ποταμάκι Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου».

Κατόπιν πλήθους καταγγελιών δημοτών του Δήμου μας περιήλθε σε γνώση μας το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων (hotspot) σε Ξενοδοχείο (Garden Village hotel πρώην Πάλαιρος Club) στη θέση Ποταμάκι της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου του Δήμου μας.

Ευθύς εξαρχής εκφράζουμε συναφώς την κατηγορηματική μας αντίθεση στη δημιουργία του εν λόγω κέντρου υποδοχής διότι θα προκαλέσει συντριπτικό πλήγμα σε μια από τις σημαντικότερες τουριστικές υποδομές του Δήμου μας, η οποία φιλοξενεί περίπου 3.000 τουρίστες και κατά συνέπεια και στην ιδιαίτερα εξασθενημένη τοπική οικονομία.

Ήδη οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είναι έντονες και πρόκειται να κλιμακωθούν σε βαθμό απρόβλεπτο, σε περίπτωση που το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαιωθεί.

Πέραν αυτού, το υποψήφιο κτήριο δεν συγκεντρώνει καν τις βασικές προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση ανθρώπων και είναι αδύνατο να λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών για τους εξής λόγους:

Ήδη από μακρού, λόγω συσσωρευμένων οφειλών, έχει διακοπεί η υδροδότηση του κτηρίου. Δυνατότητα επανασύνδεσης δεν υφίσταται λόγω εξάντλησης των γεωτρήσεων που υδροδοτούν την περιοχή. Ο Δήμος ήδη έχει υποβάλει στη Διεύθυνση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου αίτημα για αδειοδότηση δύο νέων γεωτρήσεων και του απαραίτητου δικτύου ύδρευσης για την εξυπηρέτηση της περιοχής. Επίσης έχει καταθέσει μελέτη (φάκελο) για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ - ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος 2014-2020, η οποία, όμως, ευρίσκεται στο πρώιμο στάδιο της αξιολόγησης. Εν κατακλείδι είναι αδύνατη επί του παρόντος η εξασφάλιση υδροδότησης του συγκεκριμένου ξενοδοχείου με ορίζοντα επίλυσης του σχετικού ζητήματος στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017. Με το υπάρχον υδατικό δυναμικό και με δεδομένη την προσέλευση μεγάλου αριθμού τουριστών στην εν θέματι περιοχή, το σύστημα λειτουργεί ήδη ανεπαρκώς και οριακά. Επομένως, είναι αδύνατη η εξασφάλιση υδροδότησης της εν λόγω μονάδας που θα φιλοξενεί εκατοντάδες άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο φορέας εκμετάλλευσης του εν λόγω ξενοδοχείου έχει οφειλές προς το Δήμο μας που ανέρχονται στο υπέρογκο ποσό των 250.000,00 € περίπου. Ως εκ τούτου ακόμα και αν υπήρχε η δυνατότητα ύδρευσης και πάλι δεν θα υδρευόταν το εν λόγω ξενοδοχείο, εφόσον είναι αδιανόητο επιχειρηματίες και μεγάλες οικονομικές μονάδες να είναι ασυνεπείς προς τον Δήμο μας και να επιβαρύνονται οι συνεπείς οικονομικά αδύναμοι δημότες μας.

Περαιτέρω, η εν λόγω μονάδα στερείται αποχέτευσης. Η μονάδα βιολογικού καθαρισμού που διέθετε είναι αχρηστευμένη και εκτός λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον δεν υπάρχει σύνδεση με αποχετευτικό δίκτυο. Η παρουσία τόσων πολλών ατόμων σε χώρο χωρίς νερό και αποχέτευση είναι αυτονόητο ότι θα αποτελέσει μια υγειονομική ωρολογιακή βόμβα.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη μονάδα έχει παύσει να ηλεκτροδοτείται εδώ και αρκετά χρόνια λόγω επεμβάσεων στο δίκτυο της Δ.Ε.Η. Ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, επομένως, είναι διαθέσιμο.

Επιπροσθέτως, το κτίσμα, το οποίο ευρίσκεται επί μακρόν σε αχρησία, δεν έχει ελεγχθεί ως προς την στατικότητα του κατόπιν μάλιστα των επανειλημμένων σεισμικών δονήσεων που έχουν πλήξει την περιοχή (τελευταία την 17-11-2015), η οποία έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτη. Ως εκ τούτου είναι επιτακτικός ο σχετικός έλεγχος. Επιβάλλεται, επίσης, άμεσα ο έλεγχος του κτηρίου από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του από πολεοδομικής απόψεως.

Περαιτέρω, από σχετικές καταγγελίες μας έχει γνωστοποιηθεί ότι η μονάδα αυτή δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια του Ε.Ο.Τ.

Τέλος, οι αστυνομικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Δήμο μας, ενόψει του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού στελέχωσης και μέσων, είναι αδύνατον να επιβάλλουν την τάξη σε ένα τέτοιο κέντρο με κίνδυνο να επαναληφθούν τα επεισόδια που συστηματικά λαμβάνουν χώρα σε άλλες περιοχές.

Ενόψει των ανωτέρω καθίσταται πρόδηλο ότι η χρησιμοποίηση του εν λόγω ξενοδοχείου ως χώρου υποδοχής μεταναστών και προσφύγων όχι μόνο είναι ανεπίτρεπτη, αλλά και επικίνδυνη.

Ως πρώτη συνέπεια θα έχει την υποβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Πογωνιάς – Παλαίρου όπου ευρίσκεται η εν λόγω μονάδα, το οποίο είναι πρώτο σε διανυκτερεύσεις στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ως απώτερη συνέπεια θα έχει ταραχές στην τοπική κοινωνία, αύξηση της εγκληματικότητας, υγειονομικές επιπλοκές, υποβάθμιση της περιοχής και κυρίως εξαθλίωση των ατόμων που θα μεταφερθούν στο εν λόγω ξενοδοχείο.

Ενόψει των ανωτέρω παρακαλούμε όπως αποκλεισθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας του εν θέματι κέντρου στο ως άνω σημείο. Σε διαφορετική περίπτωση, σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για τις ως άνω βέβαιες συνέπειες.

Οι αρμόδιοι φορείς στους οποίους απευθύνεται το παρόν έγγραφο παρακαλούνται να διενεργήσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους σύμφωνα με την αρμοδιότητα τους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Γεώργιος Θεόδωρος Αποστολάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...