Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Συγκομιδή της φακής στην Εγκλουβή...Στιγμιότυπα - φωτό - Αφιέρωμα στις φακές και στο χωριό...!

13559133_539419299576893_6675307752123414135_o

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Αχείμαστο από την Πάλαιρο και το ΠΑΛΑΙΡΟΣ VOICE για το άρθρο που μας έστειλε 
από το inlefkas.gr το οποίο και αναδημοσιεύουμε......

Μετά από αυτό το άρθρο με τις φωτό έχουμε αφιέρωμα για το χωριό της Ενγκλουβής από το fakesenglouvis.gr 
με τις πιο νόστιμες φακές του κόσμου 
όπως και μια παραδοσιακή συνταγή για φακές Ενγκλουβής...! 


Στιγμιότυπα από την φετινή συγκομιδή της φακής στην Εγκλουβή, φωτογραφίες του Μίμη Κούρτη.

Η στιγμή για τους ξωμάχους της Εγκλουβής, να δρέψουν τους καρπούς των κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς, έφτασε.

Φέτος η παραγωγή ήταν γενικά πολύ καλή. Τα τσουβάλια γεμίζουν με φακή ο κύκλος κλείνει.

Οι φωτογραφίες είναι του Μίμη Κούρτη.


13603638_539419686243521_8483709169470194608_o

13575783_539419629576860_3296395650948446327_o

13603223_539419619576861_1854045892073017227_o

13613272_539419486243541_1209692151578685302_o

13582183_539419479576875_2794016909441927536_o

13603320_539419466243543_4241832294035465600_o

13582043_539419349576888_4463668988652882674_o

13575985_539419366243553_9186751682641900159_o

13559133_539419299576893_6675307752123414135_o

13613313_539419152910241_1678431408822923634_o

13613658_539419136243576_7933454219962660326_o

13559176_539413862910770_696826885392898200_o

13576876_539413859577437_5828195145598949301_o

13613146_539419902910166_8211199852545057620_o

13558650_539419712910185_3010925721226553068_o

13558975_539419682910188_3058863932746530674_o




ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΝΓΚΛΟΥΒΗΣ


Εγκλουβή - στα 730 μ. υψόμετρο είναι το ορεινότερο χωριό της Λευκάδας και ένα από τα αρχαιότερα του νησιού. 

Δεσπόζει ακριβώς στο κέντρο της νήσου και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση. 
Η ονομασία του οφείλεται στην τοποθεσία του χωριού, καθώς είναι περιτριγυρισμένο από βουνά (εγκλωβισμένο). 
Οι εργατικότατοι κάτοικοί του από γενιά σε γενιά, ασχολούνται με την καλλιέργεια της μοναδικής για την γεύση και θρεπτικής αξίας της φακής στο οροπέδιο του χωριού Βουνί σε υψόμετρο 900 μέτρων. 
Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου στην “Γιορτή της Φακής Εγκλουβής”, το χωριό και οι φακοπαραγωγοί γιορτάζουν και προσφέρουν δωρεάν μαγειρεμένο τον πολύτιμο θησαυρό τους στους επισκέπτες του οροπεδίου. 
Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών 
ως μια από τις 5 προστατευόμενες περιοχές μοναδικού αισθητικού - φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της Ελλάδος.


ΟΙ ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ

Οι φακές είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία και κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφών. 

Αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, φυσικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. 
Η φακή Εγκλουβής είναι μοναδικό προϊόν παγκοσμίως. 
Για την μοναδικότητά της ως σπόρος έχει διακριθεί σε πολλές εκθέσεις και δείγμα της φυλάσσεται στον ΟΗΕ και στην Συρία στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για Ξηρές Περιοχές ,
 φέροντας τον κωδικό ILL293. 
Η παραγωγή της χάνεται στα βάθη των αιώνων και ο σπόρος είναι αναλλοίωτος. 
Καλλιεργείται με τον ίδιο τρόπο από γενιά σε γενιά και δεν χρησιμοποιούνται κανενός είδους χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα κατά την διάρκεια της παραγωγής. 
Η εργασία είναι επίπονη και η απόδοση της σοδειάς εξαρτάται απόλυτα από τον καιρό και ως εκ τούτου η τιμή της, αναλογικά με τα έξοδά της είναι αυξημένη. 
Είναι 100% φυσικό - βιολογικό και κάλοψο ανώτερο προϊόν από την μάνα γη της Εγκλουβής. 
Η φακή Εγκλουβής μαγειρεύεται σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή που σας παρέχουμε και ξεχωρίζει για την μοναδική της γεύση και υφή. 
Είναι βραστερή, τελείως καθαρή από οτιδήποτε χημικό και αποτελεί ιδανική τροφή για κάθε ηλικία.
« θα άλλαζα όλες τις λιχουδιές του κόσμου για μια κουταλιά φακή Εγκλουβής »

Ηλίας Μαμαλάκης, Σεφ απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή στην πλατεία της Εγκλουβής τον Αύγουστο του 2008


ΔΙΑΘΕΣΗ

Η διάθεση της φακής Εγκλουβής γίνεται μετά την συγκομιδή της κάθε Ιούλιο με Αύγουστο. 

Εξαντλείται συνήθως αμέσως καθώς έχει ήδη προπωληθεί λόγω της τεράστιας ζήτησης πριν ακόμα τελειώσει η συγκομιδή. Αναλόγως την χρονιά και την ποσότητα της παραγωγής συνεχίζεται να πωλείται μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μέσα στους επόμενους μήνες. 
Η τιμή της κυμαίνεται από 10€/kg κατευθείαν από τον παραγωγό και μπορεί να φθάσει μέχρι και 35€/kg σε συγκεκριμένα καταστήματα. 
Απαιτείται μεγάλη προσοχή στις φακές που “βαπτίζονται” Εγκλουβής από τις γύρω περιοχές της Λευκάδος αλλά και από αλλού, που δεν έχουν καμία σχέση με τις αυθεντικές φακές Εγκλουβής. 
Να προτιμάτε να προμηθεύεστε τις φακές από τους φακοπαραγωγούς της Εγκλουβής που θα τους βρίσκετε πάντα και σε κάθε σοδειά εκεί και από καταστήματα που εμπιστεύεστε. 
Από εμάς μπορείτε να προμηθευτείτε τις αυθεντικές φακές Εγκλουβής είτε από το χωριό κατευθείαν είτε με αποστολή στο τόπο που επιθυμείτε κατόπιν επικοινωνίας.


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ

από τις αλησμόνητες Ιέρειες της Εγκλουβησάνικης γης - τις γιαγιάδες μας
Υλικά
500 γραμμάρια φακές Εγκλουβής (6 πιάτα)
5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι χοντρό (ή κανονικό)
1 κλωνάρι ρίγανης
μεταλλικό νερό κατά προτίμηση

χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

χρόνος εκτέλεσης-βράσιμο: 30 έως 35 λεπτά
Βήματα

Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν πετραδάκια. 
Τις πλένουμε, κατόπιν τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. 
Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις συμπληρώνουμε κρύο νερό και τις σουρώνουμε. 
Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με κρύο νερό που να τις σκεπάζει έως και 2 δάχτυλα πιο πάνω και προσθέτουμε το σκόρδο. Αφού βράσουν και πιουν το νερό τις “γιαχνίζουμε”, δηλαδή ρίχνουμε το ελαιόλαδο ενώ παράλληλα τις τρίβουμε με την ξύλινη κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να λιώσουν. Γιαχνίζουμε για 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε λίγο νερό (αναλόγως με το πόσο αραιές τις θέλουμε), το χοντρό αλάτι και το κλωνάρι της ρίγανης. 
Τις αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν και αφαιρούμε την ρίγανη μόλις αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. 
Όταν κρυώσει η φακή είναι πηχτή σαν κρέμα και σερβίρεται με την προσθήκη από πάνω και κατά προτίμηση, λίγο ωμού ελαιόλαδου ή και ξύδι. 
Οι εγκλουβησάνοι συνηθίζουν να συνοδεύουν την φακή με ξερό κρεμμύδι που βοηθάει την απορρόφηση του σιδήρου της φακής από τον οργανισμό, με σαρδέλες και ελιές.

Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...