ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Γη Αιτωλών κι Ακαρνάνων...Ένα αξιόλογο blog...Δείτε το...!


Ένα αξιόλογο μπλογκ θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε...
Γη Αιτωλών κι Ακαρνάνων λέγεται...
Δείτε τί γράφουν οι διαχειριστές.....


Ο τόπος μας, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, θεωρείται για όλους εμάς τους Αιτωλούς και Ακαρνάνες, ένας τόπος ιερός. Οποιοσδήποτε έχει γεννηθεί εδώ, νιώθει ότι αυτός ο αρχέγονος τόπος είναι ευλογημένος.

Οι λίμνες, τα ποτάμια, οι κοιλάδες και οι πεδιάδες, καθιστούν τον τόπο μας γη της επαγγελίας. 
Ο ορεινός όγκος δεν μπορεί φυσικά να θεωρηθεί αμελητέος. Δεσπόζει στο μεγαλύτερο μέρος του νομού μας, όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα. 
Ο ποταμός Αχελώος, ζωογόνος αλλά και σύνορο μεταξύ των Αιτωλών και Ακαρνάνων, συνεχίζει να ακολουθεί την αρχαία του ροή. 
Δυτικά και νότια, η θάλασσα, υποχρέωσε τους πρώτους κατοίκους να ασχοληθούν νωρίς με την αλιεία και το εμπόριο. Ποιος άλλος τόπος άραγε διαθέτει όλες αυτές τις εναλλαγές τοπίων σπάνιας ομορφιάς και τόσους πλούσιους φυσικούς πόρους;

Ο ήλιος στη χώρα μας, τελειώνει το ημερήσιο ταξίδι του στο δυτικό μέρος της, κι εμείς νιώθουμε περισσότερο τυχεροί που τον βλέπουμε να δύει πίσω από τα βουνά ή τις θάλασσές μας.

Η μορφολογία λοιπόν του νομού μας, το φυσικό πλουτοπαραγωγικό περιβάλλον, η γεωγραφική-στρατηγική θέση πάνω σε φυσικά χερσαία περάσματα και κοντά σε θαλάσσιες οδικές αρτηρίες και το ανάγλυφό του έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να τον επιλέξουν εκείνες οι πρώτες φυλές για να εγκατασταθούν, να διαμείνουν και να επιβιώσουν, ήδη από τα παλαιολιθικά χρόνια. Πάντοτε αποτελούσε ένα κομβικό σημείο φυλετικών, πολιτισμικών και κοινωνικών συναντήσεων.



Εδώ αναπτύχθηκαν οι πρώτοι πολιτισμοί, από τα προϊστορικά χρόνια κιόλας, όπως συνέβη σε όλες τις περιοχές του κόσμου όπου είχαν συγκεντρωθεί οι άνθρωποι. 
Με το πέρασμα των χρόνων, διαμορφώθηκε ο πολιτισμός που χαρακτήρισε ολόκληρη την Ελλάδα. 
Αιτωλοί από τη μία μεριά, Ακαρνάνες από την άλλη, δέθηκαν στο άρμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, παρά τις αντιθέσεις που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο.

Σε όλη του την έκταση, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι διάσπαρτος από σημάδια και ίχνη εκείνης της περιόδου. Οποιοσδήποτε μπορεί να το διαπιστώσει αυτό, ειδικά αν μετακινηθεί εκτός των αστικών κέντρων του νομού. 
Η πληθώρα αρχαιολογικών θέσεων, αποδεικνύει πως Αιτωλοί και Ακαρνάνες είχαν δημιουργήσει έναν από τους σπουδαιότερους φορείς του ελληνικού πολιτισμού, αλλά ιδιαίτεροι παράγοντες και συνθήκες, έχουν ρίξει στην αφάνεια όλο αυτό το λαμπρό παρελθόν.

Ενδεικτικά : Είναι γνωστές 130 οχυρωμένες πόλεις, όπου ευτυχώς ορισμένα μνημεία και ελάχιστες επιγραφές μας καταδεικνύουν τη θέση τους και την ονομασία τους. 
Υπάρχουν κι άλλες πόλεις, που είναι όμως ανώνυμες. και μόνο υποθέσεις έχουν γίνει για το όνομά τους ή την παρουσία τους. Άγνωστο και πόσες δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη, αφού τα ονόματά τους υπάρχουν σε αρχαία κείμενα, αλλά είναι άγνωστη η θέση τους. 
Επιπλέον, ο νομός μας μπορεί να υπερηφανεύεται για τα 6 αρχαία θέατρα που έχουν εντοπιστεί, τα περισσότερα σε όλη την Ελλάδα. Κάποια φυσικά δεν έχουν βρεθεί ακόμη, αλλά είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί ο αριθμός.



Οι Αιτωλοί, χαρακτηρίζονται από τον Όμηρο «μεγάθυμοι» και μενεχάρμαι (ακλόνητοι στη μάχη),ενώ ο Έφορος, ιστορικός του 4ου αι.π.Χ. και μαθητής του Ισοκράτη, αναφέρει πως η Ελλάδα αρχίζει με την Ακαρνανία.

Τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία φανερώνουν πως εδώ στον τόπο μας, υπήρξε μια μεγάλη χρονική περίοδος όπου Αιτωλοί κι Ακαρνάνες είχαν φτάσει στα ανώτερα επίπεδα προόδου και ευμάρειας, κάτι το οποίο είναι άγνωστο στους περισσότερους.



Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο τόπος μας είναι απογοητευτική. 
Και ο πιο αδαής, μπορεί να καταλάβει πως αυτός ο πλούσιος σε παρελθόν τόπος, έχει παραμεληθεί και καμιά αρχή δεν ενδιαφέρεται για την ανάδειξή του, με συνέπεια για πολλά χρόνια να έχει παραμείνει στο περιθώριο της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας. 
Πολλοί επικαλούνται την γενικότερη οικονομική κατάσταση για αυτή την περιφρόνηση της ιστορίας του τόπου μας, κι εδώ υπάρχει μόνο ένα πολύ μικρό δίκιο. 
Η παντελής αδιαφορία, η έλλειψη ενημέρωσης, η απουσία πρωτοβουλιών, αλλά και η ανύπαρκτη οργάνωση, αποτελούν κίνδυνο για την σημερινή παρουσία όλων των μνημείων μας. 
Πριν χιλιάδες χρόνια, οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, τα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί κτλ) έθαψαν ό,τι είχε δημιουργηθεί στον τόπο μας. 
Σήμερα, η αυξάνουσα αδιαφορία επιτελεί ακριβώς το ίδιο έργο με τους πολέμους. 
Οι ιστορικοί χώροι φθείρονται και εξαφανίζονται για άλλη μια φορά!!


Γίνεται λοιπόν εδώ μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν σταδιακά σε έναν ιστοχώρο, όλες οι διασκορπισμένες πληροφορίες που υπάρχουν, γνωστές και άγνωστες, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να περιηγηθεί με μεγαλύτερη ευκολία και να εντοπίσει άμεσα οτιδήποτε τον ενδιαφέρει. 
Επιπλέον, να ρίξει μια διαφορετική ματιά στον τόπο του και να εκτιμήσει σε πόσο σημαντικό χώρο βρίσκεται. 
Πίσω από αυτή την προσπάθεια, βρίσκεται η αγάπη για το παρελθόν μας και η επιθυμία να ξεκινήσουν, έστω και λίγες πραγματικές και ειλικρινείς ενέργειες από όλους μας, για να διαλυθεί αυτό το θολό τοπίο της εγκατάλειψης, της περιφρόνησης και κυρίως της αδιαφορίας. 
Να γίνουν γνωστά όλα εκείνα τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη θέση μας στην ιστορία, να αναδειχθούν τα μνημεία μας και να αφυπνιστούν όσο περισσότεροι είναι δυνατόν. 
Κάποια στιγμή, θα πρέπει η άγνοια όλων μας να απομακρυνθεί, και στη θέση της να εμφανιστεί η γνώση. 
Να πάψει η μιζέρια που είναι ορατή παντού και να γεννηθεί μια υψηλή περηφάνεια για τπν πλούτο του παρελθόντος μας.

Πηγές αυτής της προσπάθειες είναι αρχεία, βιβλία, ιστοσελίδες, διασταυρωμένες πληροφορίες και έρευνα.



Η έναρξη του εγχειρήματος αυτού, την παρούσα φάση, βρίσκεται σε ερασιτεχνικό στάδιο, οπότε εκτιμητέα είναι η κατανόηση από όλους.

Οι συντάκτες του παρόντος site, είναι απλοί πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους και την ιστορική αναζήτηση, «θυμωμένοι» μάρτυρες της θλιβερής πραγματικότητας και φυσικά φορείς μιας ελπιδοφόρας εξέλιξης.

Σε αυτή την προσπάθεια, είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε βοήθεια, πληροφορία, διόρθωση, παρατήρηση και συζήτηση για το οτιδήποτε. 
Όλοι μπορούν να συμμετέχουν και να συνδράμουν, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο αξιόπιστο και άρα πιο ευέλικτο για χρήση προς ένα θετικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε να μπείτε στο blog πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...