ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

==► Το Άκτιο Πρεβέζης το εμπεδώσαμε ( ; ) ...Σειρά έχει η Κουκουμίτσα Πρεβέζης...Δεν κάνουμε πλάκα...!  ==► Νέο μάθημα γεωγραφίας από την Περιφέρεια Πρεβέζης...ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΑΝΟ...!  ==► Το Αεροδρόμιο του Ακτίου είναι στο Δήμο Πρέβεζας; (θα ρωτάμε μέχρι να πάρουμε απάντηση)  ==► Παρουσίαση βιβλίου του κ.Σιάσου του πρώτου Διευθυντού του Τεχνικού Λυκείου Βόνιτσας το 1986...!  ==► ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ : Εκδόθηκε ο τρίτος τόμος «Ιστορικά κείμενα Βόνιτσας»...!  ==► ΕΠΕΙΓΟΝ : Μέχρι αύριο 23/6 εγγραφές στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο ( ΕΠΑΛ ) Λευκάδας...!  ==► Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στο Κάστρο της Βόνιτσας με ελεύθερη είσοδο...!  ==► Εγκρίθηκε η σύσταση Λιμενικού Ταμείου Βόνιτσας...Δείτε το Φ.Ε.Κ 16/6/17...!  ==► Λίγα λόγια περί κλοπών στην Βόνιτσα...!  ==► ΘΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2017 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ...ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...!  ==► ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ : «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ...!  ==► Έκτακτη Γενική Συνέλευση στον ΠΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ για νέο ΔΣ...!  ==► Ευχές του Δημάρχου Δήμου Ακτίου Βόνιτσας στους μαθητές για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις...!  ==► Μεγάλη η δράση του Συλλόγου Αιτ/νων Δημοσιογράφων...!  ==► Μετά τα μαθήματα γεωγραφίας από Λευκάδα και Πρέβεζα ήρθαν και από Αγρίνιο να μας μάθουν ποιες ( δεν ) είναι οι ανάγκες του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας...!  ==► Η Γελοιογραφία της εβδομάδος : Τί θα φορεθεί φέτος...Τί γράφουν τα περιοδικά για την μόδα;;;  ==► Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Βόνιτσα...Ποια τα έργα στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας...!  ==► Διοργάνωση 1ου Φεστιβάλ Υγείας Ευζωίας και Πολιτισμού στην Βόνιτσα...!  ==► ''Στο βασίλειο'' της Κρανιάς Πρέβεζας....Στοιχεία και βίντεο για το όμορφο και ιστορικό χωριό...!  ==► Εκλογές ο Σύλλογος Αετινων Μπουμιστος...!  ==► Έκθεση ζωγραφικής " Ο θρήνος της Τραπεζούντας "από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Αιτ/νίας Δ. Ψαθάς...!  ==► Αγροτικές εργασίες στην Βόνιτσα...Δεν περπατάνε μόνες τους οι μπάλες...!  ==► Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Ξεκίνησαν για φέτος τα μπάνια του λαού...!  ==► Ο ΣΤΑΝ Live στο ΚΑΡΜΑ στην Λευκάδα...!   ==► Το Ξενοδοχείο Golden Sun Villas Nidri-Lefkada...!    By The best widgets

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ο Αργυροπελακάνος του Αμβρακικού ανάμεσα στα 250 πουλιά του Αμβρακικού κόλπου...!



Ο Αμβρακικός κόλπος, που βρίσκεται βόρεια του νομού Αιτωλοακαρνανίας και νότια της Ηπείρου, επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσα από μια στενή λωρίδα θάλασσας. 

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της χώρας και ένας από τους πιο ανέπαφους υγροτόπους της Ευρώπης, ιδιαίτερα σημαντικός για την αναπαραγωγή του Αργυροπελεκάνου Pelecanus crispus (34 ζεύγη το 1988), ενός σπάνιου πουλιού που με άνοιγμα φτερών που ξεπερνά τα 3,2 μέτρα, και ως εκ τούτου είναι το μεγαλύτερο υδρόβιο πουλί του κόσμου που μπορεί να πετάξει, και που παρά το μεγάλο όγκο και το τεράστιο ράμφος, ζυγίζει μόλις 9-11 κιλά. 


 Ο Αμβρακικός κόλπος καταλαμβάνει έκταση περίπου 400 τ. χλμ. Στον κλειστό αυτό κόλπο εκβάλλουν τα ποτάμια Λούρος και Άραχθος. 
 Το γλυκό νερό τους αναμιγνύεται με το νερό της θάλασσας, και έτσι δημιουργούνται ζώνες υφάλμυρες ή με γλυκά νερά. 
Το τοπίο κυριαρχείται από τρεις βραχώδεις λόφους ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες και η περιοχή περιβάλλεται από λόφους στα βόρεια και ανατολικά. 


Στα μικρά δέλτα που σχηματίζονται στα σημεία που εκβάλουν τα παραπάνω αναφερόμενα ποτάμια, σχηματίζονται οι λιμνοθάλασσες Ροδιά, Λογαρού, Αγρίλου και Τσουκαλιού που φιλοξενούν αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. 
Ειδικά η λουρονησίδα του Τσουκαλιού που αποτελείται από σπασμένα κελύφη και λείψανα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της περιοχής. 
Στη λιμνοθάλασσα Ροδιά υπάρχει ο μεγαλύτερος καλαμιώνας της χώρας. 
Οι εσωτερικές περιοχές του δέλτα καλλιεργούνται, αλλά υπάρχουν ακόμη εκτεταμένες περιοχές φυσικής βλάστησης όπως απομεινάρια παραποτάμιου δάσους και ο μεγαλύτερος καλαμιώνας στην Ελλάδα. 


Όλες οι λιμνοθάλασσες χρησιμοποιούνται ως ιχθυοτροφεία. 
Άλλες δραστηριότητες είναι η γεωργία, το κυνήγι και ο τουρισμός. Η ποικιλία της βλάστησης είναι μεγάλη και περιλαμβάνει δάση φράξου και φτελιάς, παρόχθια πλατάνια αλλά και καλαμιώνες μαζί με πολλά άλλα υδρόφιλα είδη.

Εκτός όμως από τον Αργυροπελακάνο, που αναφέραμε παραπάνω, στον Αμβρακικό βρίσκονται και άλλα πουλιά 250 διαφορετικών ειδών. 
Εκτιμάται, μάλιστα, ότι από αυτά γύρω στα 75 είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα, όπως ο Μικροτσικνιάς Ixobrychus minutus (50+ ζεύγη), ο Νυχτοκόρακας Nycticorax nycticorax (70+ ζεύγη), o Κρυπτοτσικνιάς Ardeola ralloides (120 ζεύγη), ο Λευκοτσικνιάς Egretta garzetta (250+ ζεύγη), ο Πορφυροτσικνιάς Ardea purpurea (20+ ζεύγη), ο Πελαργός Ciconia ciconia (80 ζεύγη), η Χαλκόκοτα Plegadis falcinellus, η Χουλιαρομύτα Platalea leucorodia, η Βαλτόπαπια Aythya nyroca (100+ ζεύγη), ο Φιδαετός Circaetus gallicus, ο Καλαμόκιρκος Circus aeruginosus (5+ ζεύγη), ο Κραυγαετός Aquila pomarina, ο Χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο Σταυραετός Hieraaetus pennatus, η Πετροπέρδικα Alectoris graeca, ο Καλαμοκανάς Himantopus himantopus (300+ ζεύγη), η Πετροτριλίδα Burhinus Oedicnemus (30 ζεύγη), το Ποταμογλάρονο Sterna hirundo και το Νανογλάρονο Sterna albifrons (1.000+ ζεύγη), το Μαυρογλάρονο Chlidonias niger, ο Μπούφος Bubo bubo, η Αλκυόνη Alcedo atthis, η Χαλκοκουρούνα Coracias garrulus, το Νεροχελίδονο Glareola pratincola (150 ζεύγη), το Χειμωνογλάρονο Sterna sandvicensis (30 ζεύγη), το Κουφαηδόνι Cercotrichas galactotes, η Λιοστριτσίδα Hippolais olivetorum και ο Δρυομυγοχάφτης Ficedula semitorquata. 

Αρκετά είδη εμφανίζονται κατά τη μετανάστευση όπως ο Αργυροτσικνιάς Egretta alba, η Χαλκόκοτα Plegadis falcinellus, η Χουλιαρομύτα Platalea leucorodia και ο Ψαραετός Pandion haliaetus.

ΠΗΓΗ : epoxi.gr               ΦΩΤΟ : ornithologiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...