ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Το ΒΟΝΙΤΣΑ ΝΕΑ στο μαγευτικό λιμάνι του Καστελλόριζου...Όμορφες φωτό από το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας...!


Το ΒΟΝΙΤΣΑ ΝΕΑ βρέθηκε στο λιμάνι του Καστελλόριζου 
και κατέγραψε με την κάμερα του Μίλτου Πάτση 
από το κατάστρωμα του πλοίου BLUE STAR PATMOS 
κατά την διάρκεια του απόπλου του από το ακριτικό νησί
καταπληκτικές εικόνες απίστευτης ομορφιάς ...Σε απόσταση μόλις 1,25 ναυτικών μιλίων από τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας, 72 ν.μ. από τη Ρόδο , και 150 ν.μ. από την Κύπρο βρίσκεται η νήσος Μεγίστη ή Καστελλόριζο ένα από τα Δωδεκάνησα στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. 
Έχει έκταση 9,1 τετρ.χλμ., μήκος ακτών 19,5 km και πληθυσμό 400 κατοίκων, κατά την επίσημη απογραφή του 2011, που συγκροτούν τον Δήμο Μεγίστης. 
Είναι η μεγαλύτερη (εξ ου και Μεγίστη) νήσος μικρού αρχιπελάγους που συμπεριλαμβάνει τις νησίδες 
Άγιο Γεώργιο, Αγριέλαια, Μαύρο Ποινή, Πολύφαδο, Ρω, Στρογγυλή, Ψωμί, Ψωραδιά και μερικά ακόμη νησιά (βλ. Κατάλογος νησιών περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).Το σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή Μεγίστης αποτελείται 
από 14 μικρά νησιά και βραχονησίδες, 
ενώ το σημερινό του όνομα οφείλεται στο ενετικό κάστρο 
που δεσπόζει πάνω στον Κόκκινο Βράχο, 
Καστέλο Ρόσο στα ιταλικά, που παραφράστηκε. 
Παρά το μικρό του μέγεθος, το νησί διαθέτει μία τεράστια ιστορία, που ξεκίνησε από τη νεολιθική ακόμη εποχή και έναν πολιτισμό που άκμασε από εκείνη ακόμη την εποχή, 
γεγονός που αποδεικνύεται από τις ανασκαφές που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά τμήματα αρχαίων ναών, 
τμήματα τειχών, τάφους και άλλα σημαντικά ευρήματα. 
Ακολουθώντας μία κοινή ιστορική πορεία με τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων, το Καστελλόριζο ενώθηκε με την Ελλάδα το 1920, μετά από περίπου 10 χρόνια ιταλικής κυριαρχίας, εποχή όπου γνώρισε τεράστια ακμή, αλλά και πληθυσμιακή έκρηξη, με 15.000 κατοίκους. Αιτία αποτέλεσε η μεγάλη ναυτική παράδοση, που έφερε την εμπορική ανάπτυξη. Το Καστελλόριζο υπέστησε τεράστιες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου τέθηκε το τέλος στην ακμή του. 

Το νησί έγινε γνωστό σε όλη την υφήλιο με αφορμή τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Mediterraneo το 1992, της οποίας οι περισσότερες σκηνές γυρίστηκαν στο Καστελλόριζο. 
Η ταινία έβαλε το νησί στον τουριστικό χάρτη και πλέον το Καστελόριζο αποτελεί έναν πολύ ιδιαίτερο προορισμό που απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν διακοπές χαλάρωσης, με φόντο τις εκπληκτικές ομορφιές του και τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων του. 
Στο Καστελλόριζο μπορεί να φτάσει κανείς αεροπορικώς στο αεροδρόμιο που διατείθεται, ή ακτοπλοϊκώς, καθώς το νησί συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά και της Ρόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...