ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ : Γονείς πότε πρέπει να στέλνετε το άρρωστο παιδί σας στο σχολείο...Πρακτικές συμβουλές...!


ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Πολλοί άνθρωποι είναι ήδη... κρεβατωμένοι με γρίπη. 

Για να μην αρρωστήσετε κι εσείς από “αβλεψία” και “χαζομάρα” συνιστώ τα παρακάτω απλά βήματα προσωπικής υγιεινής ως μέτρα πρόληψης για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την γρίπη: 


Πλύσιμο χεριών. 
Αποφύγετε γενικά να αγγίζετε το πρόσωπό σας και μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια πριν από τα γεύματα.
Γνωρίζετε ή κατοικείτε μαζί με κάποιον που είναι ήδη άρρωστος; Καθαρίστε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες στο σπίτι με τις οποίες ο ασθενής έρχεται καθημερινά σε επαφή.

Μόλις αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα , πολλοί άνθρωποι συγχέουν τη γρίπη με άλλες ασθένειες. 
Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, για παράδειγμα, 
η γρίπη “χτυπάει” ξαφνικά και έντονα με : 

Υψηλό πυρετό

Έντονο βήχα
Γενικευμένο πόνο στο σώμα
Κόπωση

Αυτά δεν έχουν σχέση με το κοινό κρυολόγημα. Μια γρίπη θα σας στείλει απευθείας στο κρεβάτι, αλλά πιθανότατα δεν θα διαρκέσει όσο ένα κρυολόγημα, το οποίο μπορεί να κρατήσει ακόμα και εβδομάδες με ήπια συμπτώματα.

Γρίπη:
Έστω ότι είστε είστε ήδη άρρωστοι, ή μόλις αρχίζουν τα συμπτώματά σας. Τώρα τι κάνετε;

Η γρίπη είναι ένας ιός, δεν είναι τα βακτήριο, οπότε τα αντιβιοτικά (που σκοτώνουν τα βακτήρια) δεν είναι αποτελεσματικά.

Οι περισσότεροι από εμάς θα μπορέσουμε να περάσουμε με ασφάλεια τα συμπτώματα της γρίπης στο σπίτι. Ωστόσο, εκείνοι που ανήκουν στις λεγόμενες “κοινωνικές ομάδες υψηλού κινδύνου” πρέπει να προσέχουν και να τους προσέχουμε. Τα μικρά παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και ο καθένας με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Προσοχή: 
Μην “κάνετε” εσείς το γιατρό και αποφασίζετε για το τι θεραπεία πρέπει να ακολουθήσει ο καθένας. Καλέστε τον οικογενειακό σας γιατρό και ζητήστε τη συμβουλή του. 

Γονείς πότε πρέπει να στέλνετε 
το άρρωστο παιδί σας στο σχολείο;

Πυρετός
Συνήθως μια ίωση που προκαλεί πυρετό διαρκεί από 2 μέχρι 5 μέρες. Ο γενικός κανόνας τόσο για τις ιώσεις όσο και άλλες περιπτώσεις που το παιδί θα κάνει πυρετό είναι να παραμείνει στο σπίτι. Θα ετοιμάσει ξανά τη σάκα του για να επιστρέψει στο σχολείο μόνο μετά από ένα 24ωρο πλήρους απυρεξίας, που δεν θα παρουσιάζει δηλαδή ούτε δέκατα.

Γρίπη
Συνήθως η γρίπη συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, έντονα συμπτώματα (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) και αδυναμία. Εφόσον δεν προκαλέσει επιπλοκές, μετά από ένα ή δυο 24ωρα απυρεξίας το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο. Υπολογίστε όμως πως για να είναι εντελώς καλά μπορεί να περάσει και μία εβδομάδα.

Γαστρεντερίτιδες Είτε πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις είτε για μικροβιακές π.χ. σαλμονέλα, το παιδί πρέπει να παραμείνει κάποιες μέρες στο σπίτι, ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Συνήθως στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο μέχρι να σταματήσουν τα συμπτώματα και να ανακτήσει το παιδί τις δυνάμεις του. Ειδικά στις περιπτώσεις σαλμονέλας που το μικρόβιο μπορεί να αποβάλλεται από το έντερο ακόμη και ένα μήνα μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, ακόμη και να το παιδί έχει πάρει αντιβίωση, χρειάζεται ιδιαίτερη έμφαση στους κανόνες υγιεινής ώστε να μην κινδυνεύουν να κολλήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης.

Αμυγδαλίτιδα
Αφού υποχωρήσει ο πυρετός και το παιδί έχει πάρει για τουλάχιστον 2 μέρες αντιβίωση μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. 


ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΝΙΤΣΑ ΝΕΑ : ΑΛΚΜΗΝΗ Α




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...