ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Νίκου Μωραΐτη για το Μουσείο Θυρρείου που συνεχίζει να παραμένει κλειστό...!


Την άμεση λειτουργία του Μουσείου Θυρρείου με κάλυψη όλων των αναγκών φύλαξης από εξειδικευμένο προσωπικό ζήτησε ο βουλευτής Αιτ/νίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.


Παράλληλα ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να φροντίσει ώστε τα αρχαία ευρήματα της περιοχής να επιστραφούν στο Μουσείο Θυρρείου όπου ανήκουν.
Ανεφέρε ακόμα πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν αποδέχονται σκέψεις για μεταφορά του Μουσείου σε άλλη περιοχή.
Ανέφερε ότι για φέτος δεν εγκρίθηκαν θέσεις αρχαιοφυλάκων για την περιοχή, επικαλούμενη τη χαμηλή επισκεψιμότητα.Πρόσθεσε ότι ελάχιστα ευρήματα για λόγους ασφαλείας φυλάσσονται σε ειδικό χώρο.
Ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή η λειτουργία του Μουσείου και πως το πρόβλημα με τα Μουσεία δεν είναι μόνο στην περιοχή καθώς τα περισσότερα υπολειτουργούν με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας για τη φύλαξή τους αντί για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Διαβάστε την επίκαιρη ερώτηση 
προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού 
από τον Βουλευτή Νίκο Μωραΐτη :

Θέμα: Συνεχίζει να παραμένει κλειστό το Μουσείο Θυρρείου.

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του ΔΔ Θυρρείου του Δήμου Ακτίου -Βόνιτσας γιατί παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις το Μουσείο παραμένει κλειστό. Βέβαια το κλείσιμο του μουσείου δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Είναι μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης των μουσείων που δεν ενδιαφέρουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού. Αυτό υπονοούν άλλωστε και με την αιτιολόγησή τους ότι το ορεινό Θύρρειο είναι μακριά από τα αστικά κέντρα και δεν διευκολύνεται η πρόσβαση πολιτών και τουριστών. Αντί να δημιουργήσουν οδικά δίκτυα προσβάσιμα και άλλες προϋποθέσεις για να μπορεί ανεμπόδιστα ο λαός μας να γνωρίσει την πολιτιστική του κληρονομιά, κλείνουν τα μουσεία. Αυτή την πολιτική ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η πρόσβαση στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα που μπορεί να μετριέται με τους όρους του κέρδους και της αγοράς, γι’ αυτό πρέπει να διευκολύνεται με κάθε μέσον σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Όλα τα χρόνια παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το μουσείο Θυρρείου θα επισκευαστεί, θα γίνει επέκταση του εκθεσιακού χώρου για να στεγαστούν τα ευρήματα της περιοχής, αυτό ποτέ δεν έγινε. Και όταν ερχόταν στην επιφάνεια όχι από ανασκαφές, αλλά από άλλα έργα (διανοίξεις δρόμων, εκσκαφές οικοδομών), πάντα οι αρμόδιοι επικαλούνταν λόγους ασφάλειας, τα μετέφεραν σε μουσεία μεγάλων πόλεων όπως στο Μουσείο Κορίνθου, Πατρών, Αγρινίου ή ακόμα και σε ...άγνωστες κατευθύνσεις. Επίσης πριν 2,5 χρόνια έγινε απόπειρα να μεταφερθούν βυζαντινά ευρήματα που στεγάζονται στο Μουσείο Θυρρείου σε άλλο μουσείο, αλλά η ενέργεια αυτή έπεσε στο κενό κάτω από την αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων του Θυρρείου. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τις τεράστιες ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που είτε σιγόνταραν είτε σιωπούσαν σε τέτοιες ενέργειες. Έτσι έγινε πριν 7 χρόνια με τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή Ακτίου.

Παρότι υπήρξε στο παρελθόν υπ.αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α1/70458 που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αρ. φύλλου 1903,22/12/2003 έχουν κατανεμηθεί 3 οργανικές θέσεις στο Μουσείο Θυρρείου ΔΕ φύλαξης-πληροφοριών. Αυτές όμως δεν καλύφθηκαν ποτέ.

Τα ευρήματα των ανασκαφών πρέπει να εκτίθενται στο φυσικό χώρο τους σε σύνδεση με την ιστορία και τη γεωγραφία του. Άλλωστε μπορεί να είναι καθ’ όλα ασφαλή στο Μουσείο Θυρρείου αρκεί αυτό να λειτουργεί με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

• Σε ποια μέτρα θα προβεί το Υπουργείο ώστε να καλυφθούν όλες οι μόνιμες και τρέχουσες ανάγκες φύλαξης του Μουσείου Θυρρείου από εξειδικευμένο προσωπικό για την άμεση λειτουργία του.

• Θα φροντίσει ώστε τα αρχαία ευρήματα της περιοχής να επιστραφούν στο Μουσείο Θυρρείου όπου ανήκουν.

Ο βουλευτής    Νίκος Μωραΐτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...