ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

NΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ: Παρουσιάστηκε στα Ιωάννινα το βιβλίο του Μιχάλη Παντούλα: Κοσμάς ο Αιτωλός: τα εικονογραφικά (1879-1961)



ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ : Είχα την τύχη να παρευρεθώ στο πνευματικό κέντρο Ιωαννίνων σε μια αίθουσα κατάμεστη και με έντονη παρουσία της πνευματικής κοινωνίας στην Βιβλιοπαρουσίαση του έργου του συναδέλφου και τέως βουλευτή Μιχάλη Παντούλα: "Κοσμάς ο Αιτωλός: τα εικονογραφικά (1879-1961)»
Η έκδοση στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με την επιμονή του ερευνητή και με τη βοήθεια του ζωντανού μαςΑγίου Κοσμά του Αιτωλού δίνει στον πνευματικά “κενό” σημερινό πολίτη, ελπίδα και κουράγιο





ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ANAΦΕΡΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΠΟΥ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΡΟΥΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ......


Ο Λυκειάρχης Νώντας Νικάκης και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος


 Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΤΣΗΣ


Η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Παντούλα: ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ – Τα εικονογραφικά (1779-1961), παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας (21.3.2016) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με συνδιοργανωτή το Μουσειακό Συγκρότημα Νήσου Ιωαννίνων.
Το βιβλίο του κ. Παντούλα παρουσίασαν οι: Μιχάλης Γ. Τρίτος, Καθηγητής και πρ. Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, δρ. Αρχαιολόγος- Βυζαντινολόγος και Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και ο Βύρων Πολύδωρας πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρ. Υπουργός.
Έκτακτες κυβερνητικές υποχρεώσεις ματαίωσαν την άφιξη του Μάρκου Μπόλαρη, αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης διαβάστηκε σχετικό μήνυμά του, που απέστειλε για το σκοπό αυτό.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης.
Την όλη εκδήλωση, που συντόνισε ο εκπαιδευτικός Στέφανος Κωλέττας, έκλεισε με ευχαριστήριο λόγο ο συγγραφέας Μιχάλης Παντούλας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, οι πρώην βουλευτές Ιωαννίνων Θεόδωρος Γεωργιάδης και Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσιούρας, ο Εισαγγελέας Εφετών Ιωαννίνων, ο Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα Ανδρέας Κάσι, οι δήμαρχοι Κόνιτσας Ανδρ. Παπασπύρου, Ζαγορίου Βασ. Σπύρου, Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, oι πρ. Δήμαρχοι Ιωαννίνων Αναστ. Παπασταύρος και κ. Φ. Φίλιος, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της περιοχής και εκατοντάδες πολίτες που κατέκλυσαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.
Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν οι Κώστας Τασούλας, βουλευτής και πρ. Υπουργός, Αντ. Φούσας πρ. Υπουργός και Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής και πρ. Αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλή
Πρόκειται για μία πλατιά και λεπτομερειακή παρουσίαση των εικονογραφικών παραστάσεων του Αγίου Κοσμά από το θάνατό του το 1779 έως την αγιοκατάταξή του το 1961. Συνολικά έχουν καταγραφεί 186 διαφορετικές εικονογραφικές παραστάσεις. Στα περισσότερα από τέσσερα χρόνια της έρευνάς του ο συγγραφέας έφερε στο φως και συγκέντρωσε ένα πλήθος διαφορετικών εικονογραφικών απεικονίσεων του Αγίου Κοσμά που βρίσκονταν διάσπαρτες σε έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο (από το Βουκουρέστι και τα Τίρανα, έως την Κρήτη και το Άγιο Όρος).







ΠΗΓΗ : http://www.epiruspost.gr/


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: NΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ

ΦΩΤΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΤΣΗΣ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : D.T.B

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...