ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Γεμίζει πυγολαμπίδες η Σκουτερά...Δείτε το χωριό που γεμίζει με μικρά λευκά φώτα το βράδυ...Η εξήγηση του φαινομένου...!Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το χωριό Σκουτερά (ανήκει στον δήμο ΑΓΡΙΝΙΟΥ , και έχει υψόμετρο 282 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας ) γεμίζει με μικρά λευκά φώτα το βράδυ τα οποία οφείλονται στην επίσκεψη των πυγολαμπίδων...


Οι πυγολαμπίδες περιέχουν μια χημική ουσία στην κοιλιά τους, που ονομάζεται λουσιφερίνη και όταν αυτή ενωθεί με το οξυγόνο και με ένα ένζυμο που ονομάζεται λουσιφεράση, η επακόλουθη χημική αντίδραση κάνει την κοιλιά τους φωτεινή.

Το συγκεκριμένο είδος «φωτός» ονομάζεται «βιοφωτισμός» και χαρακτηρίζει ένα χημικό φως το οποίο παράγεται από την χημική αντίδραση μέσα σε ένα ζωντανό οργανισμό.

Για πιο λόγο λάμπουν όμως οι πυγολαμπίδες;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε πρώτη φάση είναι ένας τρόπος να προσελκύσουν το άλλο φύλο. Ωστόσο είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό: Υπάρχουν περισσότερα από 2.000 καταγεγραμμένα είδη πυγολαμπίδας κι έτσι προκειμένου να ξεχωρίζουν μεταξύ τους εκπέμπουν διαφορετικό φωτισμό. 
Η αρσενική πυγολαμπίδα θα φωτίσει την κοιλιά της σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος, και όταν η θηλυκή πυγολαμπίδα βλέπει ένα αρσενικό του είδους της «απαντάει» ανάβοντας και την δική της κοιλιά.Ο άλλος λόγος για τον οποίο λάμπουν πυγολαμπίδες ωστόσο είναι λιγότερο ρομαντικός : για να προσελκύουν την λεία τους. Καθότι επιδίδονται συχνά σε κανιβαλισμό, μερικά θηλυκά λάμπουν για να δελεάσουν το αρσενικό και στη συνέχεια να το φάνε!


ΠΗΓΗ : skouteranews - nikos stamoulis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια...
Ο διάλογος γίνεται επώνυμα...
Γράψτε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο...
Και φυσικά ακόμα και τα επώνυμα σχόλια
θα εγκριθούν εφ όσον προσφέρουν θετικά στην συζήτηση
και δεν είναι αρνητικά επιθετικά ή ειρωνικά...